Kwas oleinowy pozwala komórkom niewydolnego serca wykorzystać paliwo
2 października 2014, 13:17W szczurzym modelu niewydolności serca kwas oleinowy, który występuje obficie w oliwie czy oleju rzepakowym bezrukowym, przywraca prawidłowy metabolizm paliwa w kardiomiocytach.
Tasmania planuje podniesienie legalnego wieku zakupu papierosów do 21-25 lat
21 grudnia 2015, 13:13Tasmania zastanawia się nad podniesieniem wieku, w którym zgodnie z prawem można by kupować papierosy, do co najmniej 21, a być może nawet 25 lat.
Zdrowsza dieta pozwala lepiej czytać
14 września 2016, 11:17Zdrowa dieta wiąże się z lepszą umiejętnością czytania w pierwszych latach szkoły.
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
Na Politechnice Wrocławskiej odbędą się międzynarodowe zawody motocykli elektrycznych
13 sierpnia 2018, 12:29Studenci Politechniki Wrocławskiej organizują międzynarodowe zawody crossowych motocykli elektrycznych. To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce.
Bez względu na rodzaj stosowanego kosmetyku, chroniąc się przed słońcem, zapominamy o powiekach
4 kwietnia 2019, 11:51Kiedy nakładamy krem przeciwsłoneczny, pokrywamy większą powierzchnię twarzy niż wtedy, gdy stosujemy krem nawilżający z filtrem. I w jednym, i w drugim przypadku pomijamy jednak wrażliwe okolice powiek.
Film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym sposobem na wydłużenie okresu ważności
24 stycznia 2020, 16:51Badacze z Malezji stworzyli film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym, który hamuje wzrost atakującego często żywność kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) i bez problemu rozkłada się w glebie. Za pomocą filmu można by w przyjazny środowisku sposób wydłużyć okres ważności produktów spożywczych.
Politechnika Łódzka: od surowca odpadowego do jadalnego opakowania
28 lipca 2021, 10:59Badaczki z Politechniki Łódzkiej (PŁ) opracowały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Jak podkreślają mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz i dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych.
Pszczoła? Osa? Trzmiel? A może bąk? Co wokół brzęczy latem
22 sierpnia 2023, 13:14Lato to czas, kiedy często spotykamy pszczoły i osy, i dobry moment na naukę ich odróżniania od siebie. Nie zawsze potrafimy dotrzeć w tym celu do specjalistycznych źródeł, a krążące po sieci ilustracje i artykuły czasem wprowadzają w błąd, zamiast pomagać w tym zadaniu. Sprawę komplikuje fakt, że są też inne owady łudząco podobne do pszczół i os. Jak połapać się w tej różnorodności?
Mniej cholesterolu dzięki marynatom
4 lipca 2006, 15:26Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.
« poprzednia strona następna strona » … 109 110 111 112 113 114 115 116 117